Zastanawiałeś się kiedyś, w jakich naczyniach powinno się spożywać różne alkohole? Jeśli nie, to sprawdź, czy to odpowiednio robisz

Wbrew pozorom, to z jakich naczyń pijemy jest dość ważne. Niektórzy wiedzą, że kawa spożywana ze szklanki i ta pita z prawdziwej, cienkiej porcelany ma smak zupełnie inny. Podobnie jest z kieliszkami. Alkohol najbardziej smakuje w szkle bardzo cienkim, jasnym - niebarwionym, najbardziej korzystnie bez dodatkowych ozdób.
ciemne piwo w kuflu
Napisał: Jason Rosenberg
Na podstawie: http://www.flickr.com
Oczywiście, iż są takie alkohole, które najbardziej smakują ze znanego wszystkim szkła. Tak jest na pewno z piwem, gdyż kufle do piwa to dość znane i szanowane naczynie, aby smakować złoty trunek. Jednak z innymi alkoholami jest odmiennie, różnorodne szklanki do drinków, kieliszki, pasują do innych napojów wyskokowych.



Zobacz, w czym pić określone alkohole. Do wódki najlepiej używać kieliszki o pojemności 30-60 mililitrów, na nóżce lub bez niej.

Interesuje Cię omawiany temat? Jeżeli tak, to pod tym odsyłaczem (http://www.alternatywa.info.pl/wideofilmowanie-krakow/) znajdziesz podobne ciekawe dane, których nie stracisz z pamięci przez długi czas.

Szkło powinniśmy napełnić prawie do końca, tak ażeby do brzegu (do rąbka) pozostało 3-5 milimetra. Wódki czyste podajemy w kieliszkach bez nóżki, zaś w kieliszkach z nóżką - najkorzystniej czyste, gatunkowe i smakowe. Ponadto, wódkę trzeba podawać zmrożoną. Jeśli nie chcemy trzymać butelek w zamrażarce, możemy na parę minut przed podaniem alkoholu wsadzić do niej kieliszki. Ciekawe propozycje znajdziesz tu: .

Do win musujących oraz szampana trzeba użyć tak zwanego fletu, czyli smukłego kieliszka, który zwęża się ku górze. Trzeba trzymać go za nóżkę tak, żeby ręką nie zagrzać trunku. Pojemność szkła to 150-180 mililitrów. Trunek nalewamy do 3/4 wysokości szkła. Do czerwonych win potrzebne są nam duże kieliszki o miarze 150-250 mililitrów z krótką nóżką. Czasza kieliszka powinna trochę zwężać się ku górze. Alkohol lejemy do 3/4 wysokości. Do win białych zastosować należy podobne kieliszki, jak do czerwonych, lecz mniejszych rozmiarów. Czasza posiada objętość około100 ml. Napełnić trzeba nie więcej niż do połowy. Do Martini stosuje się charakterystyczne kieliszki, których czasza zdecydowanie rozszerza się ku gorze. Więcej o temacie tutaj: .


kieliszki
Napisał: Rosendahl
Na podstawie: www.smakprostoty.pl
A jak z pozostałymi napojami wysokoprocentowymi? Do koniaków oraz brendy używać powinniśmy kieliszki, które mają pękatą czaszę o pojemności 230 ml. Do kieliszka należy wlać tylko 20-40 ml., natomiast do whisky najbardziej dopasowane są szklanki o grubym dnie oraz pojemności 150 -220 mililitrów Do short drinków stosujemy kieliszki o krótkiej nóżce (lub bez niej) o pojemności 150 ml.. Napełnione muszą być tak, ażeby do krawędzi kieliszka nie było więcej niż 5 ml.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-05-11 09:59:19
Tagi: trunek, kawa, wódki